Korsang er godt for immunforsvaret

Blandt korsangere er det en udbredt opfattelse, at sangen ikke blot opløfter den enkelte og giver godt humør - mange føler sig også en positiv fysisk effekt på den måde, at kroppen bliver bedre tilpas efter en korprøve eller koncert. Dette kan blandt andet skyldes, at korsang ifølge ny forskning medvirker til at styrke immunforsvaret.

Således viser flere nye undersøgelser, at korsang har en hurtig og direkte effekt på den del af kroppens immunforsvar, som først møder indtrængende bakterier – eksempelvis i slimhinderne i mundhule og hals. I sekreter som slim og savl er der normalt en smule af det antistof, som hedder IgA, hvis funktion det er at få mikroorganismerne til at klumpe sammen, så de ikke kan trænge igennem slimhinden. Det er netop med hensyn til IgA-antistof, at flere forskergrupper har målt en signifikant stigning, når man synger i kor.

Eksempelvis har man undersøgt et professionelt kor, som indstuderede og fremførte Beethovens Missa Solemnis. Her kunne forskerne konstatere, at mængden af IgA øgedes med 150% under korprøverne og hele 240% under koncerten. Man undersøgte også tilhørerne, men hos disse fandt der ikke en bemærkelsesværdig stigning sted, hvorfor man samtidig kan slå fast, at den positive effekt på produktionen af IgA-antistof stammer fra det at synge og ikke bare at lytte til musik. Samme effekt kunne også måles blandt en gruppe amatørsangere, der fremførte Mozarts Requiem. Her steg mængden af IgA i forsøgsgruppen, når de selv sang, men ikke når de lyttede til musikken. Læs om mere om korsangs positive effekt på blandt andet immunforsvaret her, her og her

At synge i kor gør altså den syngende bedre rustet til at møde bakterier, vira og andre mikroorganismer.

Du kan prøve at lytte til Mozarts Requiem – eller måske endda selv synge med, og opleve den positive effekt på både krop og sjæl.