VOPA VOPA!

Når jeg kigger tilbage på, hvor vi startede i år, da vi mødtes kort efter jul til en kordag for at skyde sæsonen i gang og til hvor vi er nu, er jeg overordentligt tilfreds. Jeg står nu som korleder for et kor, som virkelig er vokset. Både socialt og musikalsk er Fryd blevet et veletableret kor med høje ambitioner og tro på, at vi kan noget!

Billede af kor i rundkreds

På toppen af bjerget

Alle koraftener bringer noget med sig, men med koncerter i sigte har der i denne sæson været et nyt aspekt, som har givet rigtig meget til koret. Når man skal synge en koncert, risikerer man pludselig noget i et andet rum end det ugentlige øverum, hvor man efterhånden kender alle lidt og hvor vi altid kan stoppe og finpudse en frase. Herudover er koncerterne noget, vi har arbejdet hen i mod, og det er enormt tilfredsstillende at vise og mærke, at arbejdet har båret frugt.

Jeg ser processen lidt som nogle små bjerge vi hele tiden bestiger. På vej op til toppen er der meget arbejde. Der kan være masser gå på mod i starten, så kan der være små motivationskriser undervejs – de kan ramme os forskelligt, og vi må bære hinanden med videre – men når vi så når toppen (som koncerten kan være et eksempel på) har vi overblik og glæde over, at vi kom hertil, hvor vi nu er. Bjergene bliver efterhånden lidt større og de kan ikke klares i et hug. Derfor er det også vigtigt at glædes over, når vi er nået endnu en etape – også selvom vi ikke er helt på bjergets top endnu. Vi har stået på højere og lavere toppe denne sæson og jublet med hænderne over hovedet – jeg har i hvert fald!

Vocal Painting

Apropos at bevæge sig opad har vi også nået nogle højere trin på The Intelligent Choir-trappen. Vi har arbejdet med Circlesongs og TIC-performances og alle i koret er efterhånden bekendt med over 25 VOPA-tegn! VOPA står for Vocal Painting, som er en metode indenfor det intelligente kor udviklet af professor Jim Daus Hjernøe. Vocal Painting bygger på Sound Painting, som bruges indenfor sammenspil.

Kort fortalt går VOPA ud på, at den, der leder koret, kan vise en række tegn med sine hænder og sin krop, som betyder nogle forskellige ting. På den måde kan man meget hurtigt lave om i musikken med fx lange toner (legato), korte toner (staccato) eller vokalændringer for at nævne nogle af de mange muligheder, der findes. Vocal Painting kan i princippet benyttes på mange forskellige niveauer. Det handler naturligvis om, at koret lærer de tegn, man vil bruge, og at koret har sin opmærksomhed på korlederen og på musikken, der skabes. Vi har i Fryd brugt VOPA i forbindelse med improvisation, og på den måde har vi næsten hver eneste koraften skabt et stykke musik, som er forsvundet igen, når vi er ude af døren – eller i hvert fald, når ingen længere nynner det. Musik i et øjeblik!

Fix you (2)

Filmeksempel: VOPA i praksis. Impro fra kasernekoncert

Arbejdet med The Intelligent Choir, koncerterne, hyggelige og udbytterige koraftener, samtaler med kage i munden og så naturligvis søde og engagerede sangere har alt sammen bidraget til, til, at vi er kommet så langt, som vi er – og det bliver fedt at arbejde videre efter sommerferien, som vi starter på med en gang grillhygge og udendørs pop-up-koncert midt i juni!

 

0 Kommentarer

Du kan oprette en bruger her og deltage i debatten, men du kan også skrive og kommentere anonymt

Skriv kommentarOpret kommentar