Opvarmning af børnekor og voksenkor

Opvarmning skal være sjovt både for børn og voksne, og samtidig er det under opvarmningen at korlederen opbygger en fælles korklang og lærer korsangerne at bruge stemmen hensigtsmæssigt.

Alice Granum og Niels Elmgreen fremhæver, at opvarmning er vigtig for den enkelte sangers stemme. Men de understreger, at opvarmning også er vigtigt for koret udvikling og klang. I Bogen ”Syng ud – syng op. Opvarmning før korsang” kan korledere og korsangere finde inspiration og vejledning til klassisk stemmebrug for korledere og korsangere i amatørkor.

Stemmer er forskellige, og sangere i et kor skal ikke synge ens. I bogen ”Kormetodik” af Dorte Bille, Jytte Lundbak, Finn Rosenberg og Lotte Smith-Petersen beskriver forfatterne, hvordan korklangen kan egaliseres gennem fælles frasering, fælles vokalfarver og konsonantafvikling. I kapitlet korisk stemmedannelse, gennemgår forfatterne opvarmning, og forklarer hvorfor og hvordan de forskellige øvelser skal udføres.

Til aldersgrupper fra 5 år og opefter har Lise Møller har i bogen “Stemmetur. Fængende opvarmning for børnekor” lavet en række opvarmningsture, der tager børnene til 8 forskellige steder. Hver tur er en historie, hvor børnene kommer igennem nogle sjove stemmeøvelser og får varmet stemmerne på rejsen.

I bogen ”Børnekor – en antologi” kommer forfatterne Inge Marstal og Margrethe Enevold ind på både opvarmning af stemmen, overgangsstemmer både for pigerne og drengene, komposition for børn og unge, og arbejdet med rytmisk og klassisk børnekor. Alle artikler er relateret til det musikalske arbejde med børn og giver en bred vifte af indfaldsvinkler til det daglige børnekorsarbejde.