Tre hurtige spørgsmål om Arbejdersangbogen til Mette Frederiksen

Videncenter for sang har stillet tre spørgsmål til ledere fra fagbevægelsen og politikere. Her får du svarerne fra statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen

Hvad betyder arbejdersangbogen for dig?
Arbejdersangbogen er en tilknytning til venner, familie, allierede og politiske medkæmpere. Da jeg var ung DSU’er var det stadig normalt at man skrev hilsner til hinanden ved sange man holdt særligt af. Dengang havde sangbogen et andet format – den passede til lommerne i arbejdstøjet. De nyere versioner er større og mere egnet til organiseret fællessang, på kurser eller til bestyrelsesarbejde. Dér bliver den brugt i vidt omfang.

Hvornår sang du sidst i den?
Ved det sidste gruppemøde i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Vi indleder altid møderne med at et medlem af gruppen har valgt en sang fra Arbejdersangbogen.

Er arbejdersangbogen aktuel og levende?
Ja. Den bliver i meget høj grad brugt i foreningsregi, i partiforeninger og fagbevægelsen. I den finder man en lang række sange som ikke er at finde i andre sangbøger, men som lever ude i foreningsdanmark. Det er blandt mange andre sange af Oskar Hansen og nyere af Carsten Bo Jensen. Min forgænger som socialdemokratisk formand og statsminister H.C. Hansen havde en lyrisk åre, og et par af hans sange er også med i sangbogen. Det er godt, at den folkelige kulturarv på den måde bliver brugt i det daglige og holdt i live.

 

 

Mette Thue