Hvad er arbejdersang?

Få et lynhurtigt og kvalificeret overblik i - ph.d. i historie og Postdoc - Astrid Elkjær Sørensens oversigtsartikel ”Danske arbejder- og protestsange, 1870-” på Danmarkshistorien.dk

Ifølge Astrid Elkjær Sørensen er arbejdersang ikke et uddødt fænomen om end fænomenet ikke er så synligt.

Videncentret er optaget af arbejdersangbogen i aktuelt lys, og vi citerer derfor Astrid Elkjær Sørensen, der om arbejdersangen efter 1980 skriver følgende:

”I de sidste par årtier har arbejdersangene ikke været et så markant kulturelt fænomen som tidligere, og sangene synges nu mest til 1. maj-arrangementer og blandt venstrefløjens ungdomspartier. Ved demonstrationer og overenskomststrejker dukker flere af sangene dog jævnligt op, og ved store arbejdsmarkedskonflikter, såsom sundhedspersonalets strejke i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2008, skrives der også nye sange til anledningen. Således er arbejder- og protestsangene altså ikke noget uddødt fænomen, omend de ikke er så synlig en del af vores kultur som tidligere”, skriver hun på danmarkshistorien.dk hvor du kan læse hele oversigtsartiklen.

Foto: Morgensang på Konventum, AOF, oktober 2022.