Har du styr på Højskolesangbogen?

Og forskelle mellem den 17., 18. og 19. udgave? Og hvad siger det, om den tid vi lever i?

Ellers tjek her: Hvornår fik Højskolesangbogen ny titel? Hvornår startede Syng i den blå? Kan politiske vinde hen mod eks. ’det nordiske projekt’ eller ’globalisering’ fortolkes i sangvalget? Kan Højskolesangbogen virke ekskluderende? Hvornår kom ’den rytmiske musik’ med? Hvornår kom helt nye salmer med? Og ikke mindst hvad betyder det for dig og mig, og hvad siger det, om den tid vi lever i?

Følg med i klummen og få ’styr på’ Højskolesangbogens udvikling, som et spejl på den tid vi lever i.

Videncenter for sang besøger Jens Grøn, Hans Dammeyer og Anne Odgård, som alle sad i redaktionsudvalgene bag udgivelserne af de tre seneste udgaver af Højskolesangbogen. Videncentret får en snak med dem om det væsentlige ved de forskellige udgivelser. Klummerne dækker perioden fra 1989 frem til nu med 17., 18. og 19. udgave af Højskolesangbogen.

Til dig der ikke kan vente på klummen er her skribentens personlige opvarmning – til din inspiration:

Mit møde med Højskolesangbogen
Den 16. udgave udkom i mit fødselsår 1974, og når jeg sad i pejsestuen på højskolen, hvor min far arbejdede, så var det den, der blev sunget fra. Selv har jeg sunget meget fra den 17. udgave bl.a. på Vestbirk Højskole, hvor Jens Grøn var højskoleforstander. Den 18. udgave slæbte jeg med i en rygsæk til Indien i julen 2006 som en gave til min kæreste. Den 19. udgave fik jeg af selv samme mand julen 2020. Nu kan jeg så bladre, synge og sammenligne udgaver, og jeg er meget glad over at eks. ’den halve nations yndlingssang’, Lyse nætter er kommet med i Højskolesangbogens seneste udgave. Sådan kan jeg finde nye sange og forskelle mellem udgaverne.

Men hvad ser redaktørerne selv som de afgørende forskelle? Er det bogen og sangene i sig selv eller måden vi bruger bogen og synger sammen, der er det væsentlige? Eller noget helt andet? Og hvad er det væsentlige for dig? Og hvornår og hvordan har du brugt Højskolesangbogen?

Følg med, når Videncenter for sang starter en ny klumme i november 2021. Første tema er Højskolesangbogen.

Har du forslag til fremtidige temaer, så kontakt skribenten, Mette Thue på mette@sangenshus.dk