God ferie - med podcast
// 22/12/2024
Foto af sangforsker Helen Rossil
- Hør Carsten Ortmann i samtale med Lea Wierød Borčak og Ulla Christensen i Supertanker, episoden Vi synger for livet fra 9. december 2024. Nyd et godt sammensat program med en vekslen mellem samtale om hvorfor det er vigtigt at synge og Carsten Ortmanns montager, hvoraf en af dem opsummeres sådan her: “Sang kan binde os sammen og minde os om, hvad det vil sige at være menneske”. Og sangforsker Lea Wierød Borčak, der runder samtalen af: ”Sang skal tilbage på skoleskemaet, fordi stemmen er vores vigtigste måde at være i verden på”.
- Helen Rossil, ph.d. og sangforsker, fortæller om folkelig salmesang som et forstadie til Demokrati i Danmark til vært Mette Hafstrøm Kirkegaard i samtalepodcasten “Demokrati og folkelig salmesang i Danmark“, en episode af Musik og mennesker fra januar 2023.
- Katrine Muff Enevoldsen og Mathias Hammers samtale i podcasten “Sangbogen – med Muff og Hammer” på DR Lyd indkredser den gode melodi, den gode tekst, og når melodi og tekst understøtter eller kontrasterer hinanden. Der bliver både diskuteret objektive kriterier og Hammer og Muffs personlige smag i podcasten med sæsoner siden 2023.
- Vegas projekt Sangskatten er dokumenteret af Helle Solvang gennem podcasten “I øst og vest med Sangskatten” fra 2023.
- Ane Halsboe-Jørgensen og Lea Wierød taler om bl.a. fællessang i “Blå Bog” i 2022.
- Radio4’s videnskabspodcast ”Kraniebrud” bragte en episode Hvorfor synger vi? i september 2022 i anledning af udgivelsen af bogen Sang i serien Tænkepauser – viden til hverdagen skrevet af Lea Wierød.
- Lydmagasinet ”Sounds of War” udgives som del af et forskningsprojekt på Aarhus Universitet. I den seneste episode, der handler om fællessang i krisetid, taler Puk Elmstrøm Nielsen og Lea Wierød med Sigrid Nielsen Saabye, som selv forsker i lyden af besættelsen i Danmark.
- Serien ”Sangen, der ændrede alt” går tæt på historien om en række store hits, og hvordan sangene ændrede både sangskriverens og tusindvis af lytteres liv.
- Podcastserien ”Prøv-li-å-hør-her” udgav i januar 2020 som ekstramateriale et interview med sundhedsforsker og ekspert i sang og sundhed Lasse Elbrønd Skovgaard. Hør eller genhør ham her fortælle om alt det gode, sangen kan gøre for kroppen og sjælen.
- Katrine Nyland Sørensen fortæller i podcasten “Krig, håb og genforening” historien bag 18 af de mest betydningsfulde sange i Slesvig og Sønderjylland, som også har præget resten af landet. De 18 episoder er produceret for Sangens Hus i anledning af Genforeningsjubilæet 2020.
- I “Sange på grænsen” kommer du på rejse gennem Sønderjylland med Rikke Houd og Katrine Nyland Sørensen, der udforsker sangens rolle i det sønderjyske i fortid og nutid. Podcasten er produceret for Sangens Hus i anledning af Genforeningsjubilæet 2020.
-
Radio4’s videnskabspodcast ”Kraniebrud” bragte i coronaforåret 2020 hele to episoder om sang. I episoden ”Musik og fællesskab” sætter hjerneforsker Peter Vuust og formand for Højskolesangbogsudvalget Jørgen Carlsen fokus på, hvordan sang og musik skaber fællesskab. I episoden ”Fællessang og ritualer” fortæller religionsforsker og Grundtvigekspert Katrine Frøkjær Baunvig om sin forskning i fællessang samt om tankerne bag det på daværende tidspunkt nystartede forskningsprojekt i DR’s fællessangs-TV under corona.
- Lydjournalist Susanna Sommers formidable serie om højskolesangbogen fra 2018, ”Sangenes blå bog” tager på 8 afsnit lytteren igennem højskolebevægelsens, fællessangens og det moderne Danmarks historie.
Videncenter for Sang er tilbage efter skoleferien, hvor vi glæder os til at høre fra dig, og til at dele, når ny viden om sang er på trapperne.
Feriehilsner fra Mette