KorTools – inspirationsmekka for korledere

Læs anmeldelsen af KorTools, et gratis og åbent site for korledere.

Af Stinne Øllgaard Andersen, korleder ved Skalborg Kirke, Aalborg

KorTools er en hjemmeside med inspiration og vejledning til korlederen. Den er gratis og åben for alle. Sitet er udarbejdet af KORLIV – Folkekirkens Kororganisation (tidl. FUK) og er en digital videreudvikling af FUK’s udgivelser om kormetodik og læreplaner. Du finder det på Korliv.dk/kortools.

KorTools er inddelt i fire hovedkategorier:

  • Stemme og krop
  • Året rundt i koret
  • Leg og metodik
  • Downloads

Under hovedkategorierne finder du diverse emner, som spænder bredt og dækker så godt som alt, hvad en korleder støder på af opgaver og udfordringer i hverdagen. For at nævne et par eksempler:

  • Hørelære og Solfa
  • Rekruttering og Kommunikation
  • Sangteknik og Stemmeproblemer
  • Opvarmninger og Repertoire
  • Grafiske hjælpemidler

De forskellige emner er grundigt belyst af flere bidragsydere gennem både artikler og videoer.

Indhold fra kompetente korfolk
Flere af landets mest kompetente korledere og undervisere står bag indholdet på KorTools. Hvert år udvides sitet med to udvalgte bidragsydere. De første to er ”Børnekorakademiet” og ”Musik for mange ører”.

Pia Boysen og Margrethe Enevold har lavet 10 små videoer under ”Børnekorakademiet”. Her vises øvelser og sange med et børnekor, og Pia Boysen forklarer, hvad de musikalske lege/øvelser træner børnene i. Her findes f.eks. videoer om ”Opvarmning med børn”, ”Syng sangen på mange måder” og ”Rytmekort”.

Pernille Bøge, Hanna Rose Jørgensen, Clara Smedegaard har udgivet et sammensat materiale af bøger, kort og oversigter: ”Musik for mange ører”. I 10 videoer gennemgår de materialet med fokus på musikteori og hørelære, og hvordan korsangere bedst lærer dette gennem praktiske øvelser, spil og leg. Også i disse videoer kombineres forklaringer med praktiske øvelser vist med et børnekor.

En anden korleder med mange bidrag er Jonas Rasmussen. Siden august 2021 har han ugentligt udgivet et nyt ”staldtip” på KORLIV’s Facebookside. Det er blevet til 150 videoer, som nu er samlet på KorTools, og emnerne spænder bredt: opvarmningsøvelser, hørelære, ideer til rekruttering, direktionsøvelser og ikke mindst øvelser, der vil sætte både din og korsangernes hjerne på overarbejde – og give et godt grin.

Et inspirationsmekka
KorTools tager fat i så godt som alle de emner og problemstillinger, som korledere efterlyser. Lige fra praktiske opvarmningsøvelser og implementering af teori og hørelære til, hvordan man rekrutterer korsangere, arbejder med brummere og skaber et godt miljø i koret.

Der er taget højde for, at vi står med vidt forskellige kor både i forhold til alder og ambitionsniveau. De to bidragsydere i år har mest fokus på børnekor og teori gennem leg. Jeg ved, der er mange korledere, der ikke har fokus på teori og hørelære. Til dem har Christina Toft Kristensen f.eks. videoen ”Trafiklys”, som er en sjov og god øvelse til at skærpe fokus hos sangerne. Hendes artikel ”Vækst i koret” indeholder diverse guldkorn. F.eks. når man skal lære en ny sang, og man hører sig selv sige: ”En gang til”. Hvad gør man for at gøre det mere spændende for sangerne og holde deres koncentration?

Jeg synes, det passer fint med kun to bidragsydere om året. Det er allerede en meget omfattende materialebank, og man kan nemt drukne i information. Her er temaopdelingerne gode til at skabe overblik, og søgefunktionen er god til at hjælpe med at finde en specifik øvelse eller artikel.

En fordel ved KorTools er også, at der både er artikler, videoer og materialer til download. Personligt husker jeg bedst øvelser, jeg har ”oplevet”, derfor kan jeg godt lide de mange videoer. Alle bidragsyderne forklarer øvelserne rigtig godt, så de er lige til at bruge i korundervisningen. Ulempen med videoerne er, at man selv må skrive noter til øvelserne for at huske. Ved nogle af videoerne er der dog lavet beskrivelser, eller der er mulighed for download af noder, teoriark og andet undervisningsmateriale. Det er virkelig godt og gør det nemt at tage i brug i egen undervisning. Det vil være dejligt, hvis tilhørende, printbart materiale bliver standard ved fremtidige uploadede videoer.

Det er en fin ide med printbare plakater med f.eks. teoretiske begreber til korlokalet. Som KorTools lægger op til, kan man lære og repetere meget, når blikket vandrer rundt på plakaterne i lokalet, mens en anden stemmegruppe er ved at øve deres stemme.

KorTools er ikke stedet, hvor du søger inspiration til repertoire til din næste koncert. Der er henvisning til kursusdage, f.eks. RepertoireGuld, og ideer til sange og korsatser til mærkedage som skoleafslutning og Sankt Hans. Man kunne med fordel udvide KorTools med en oversigt over gode hjemmesider og facebookgrupper med ideer til repertoire.

Der er gjort et fantastisk arbejde i at sammensætte KorTools. Sitet har været længe undervejs, men resultatet er ventetiden værd. At gå på opdagelse i KorTools er som at tage på kursus – helt gratis.

Tak til KORLIV for at stå bag dette inspirationsmekka.

Om Stinne Øllgaard Andersen
Stinne Øllgaard Andersen er ansat som musikmedarbejder ved Skalborg Kirke, Aalborg. Stillingen omfatter roller som korleder, kirkesanger og solist i kirken.