Oversigt over fem typer af fællessang

Artiklen ”På vej mod en fællessangstypologi” af Lasse Skovgaard bør nævnes i diskussionen af hvad fællessang er, kan og hvordan fællessang skaber værdi for sangerne, en diskussion, som Videncenter for Sang tager i temaet ”Fællessang og medborgerskab”. Artiklen af Lasse Skovgaard fra 2020 påbegynder en fællessangstypologi, som er værd at besøge eller genbesøge, idet den nuancerer hvad fællessang er. I artiklen gør Lasse Skovgaard op med det synspunkt, at fællessang er én genre, typisk fællessang fra højskolesangbogen med klaverakkompagnement. Artiklen bliver derved en anerkendelse af den mangfoldighed, som fællessang udgør i Danmark. En inkluderende insisteren på, at der er mange former for fællessang, og at den ene form ikke har mere værdi end den anden. Artiklen rundes af med at beskrive fem forskellige former for fællessang og deres forskellige succeskriterier.

Af Mette Thue

Lasse Skovgaards artikel, ”På vej mod en fællessangstypologi”, tager udgangspunkt i de mange forskellige former for fællessang, som kunne iagttages under corona. Hans ærinde er at nuancere vores syn på fællessang og ”at illustrere – og insistere på – at det giver god mening at skelne mellem forskellige typer af fællessang. Fællessang er ikke én samlet genre, men en række aktiviteter af varierende indhold og karakter, der har det til fælles, at der synges sammen”, som han skriver (Skovgaard 2020).

Ligeledes opfordrer Lasse Skovgaard til, at vi ikke tænker i hierarkier ift. fællessang, men fastholder, at formålet med en oversigt må være at beskrive bredden i fællessang.

De fem typer af fællessang, der beskrives og sammenlignes er:

  • Korsang
  • Højskolesang
  • Lejrbålssang
  • Lejlighedssang
  • Stadionsang

Lasse Skovgaard runder af med at pege på glæden og meningsfuldheden som fællesnævnere på tværs af fællessangsformer, og at vi i vores skelnen mellem fællessangsformer i stedet for at vurdere kan tale om forskellige succeskriterier for eks. højskolesang og stadionsang.

”Og hvis vi holder fast i, at der ikke er én måde at synge sammen på, der er bedre eller finere end en anden, så har fællessangen potentiale til også fremadrettet  at  være  én  af  de  aktiviteter,  der  kan  samle  os  på  tværs  af alder, uddannelse, religion, politisk overbevisning med videre”, skriver han (Skovgaard 2020). Du kan læse hele artiklen af Lasse Skovgaard og se den illustrative oversigt i Tidsskriftet SANG.

Læs om tre afprøvede fællessangsformater og få inspiration og gode råd om Beer Choir, Fyraftenssang på stationen og Fællessangskaravanen.

Læs flere artikler i temaet Fællessang og medborgerskab.

Omtalt litteratur
Skovgaard, Lasse. 2020. ”På vej mod en fællessangstypologi”. Tidsskriftet SANG, 1/2020. 1-8. Set 25. marts 2024 https://tidsskrift.dk/SANG/article/view/137027/181482